piątek, 4 listopada 2011

Dorsz w sosie pomidorowym ze szczypiorkiem i tymiankiem

Jako wielka wielbicielka pomidorów przyrządziłam dzisiaj dorsza w sosie pomidorowym. To był strzał w dziesiątkę! Ten przepis jest prosty i szybki w przyrządzeniu, nie mówiąc o łatwo dostępnych składnikach.
Składniki:
  • 2 filety z dorsza
  • 3/4 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2 szczypiorki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • tymianek 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz (wg uznania)
Przepis:
Filety dorsza posolić i oprószyć pieprzem.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojony szczypiorek, dusić ok 5 min.
Dodać pomidory z puszki, łyżeczkę brązowego cukru, sos sojowy oraz tymianek, a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wtedy dodać filety z dorsza i pod przykryciem dusić ok 10 min. Voila!
Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz