środa, 30 listopada 2011

Łosoś w pistacjach i chilli

Przepis na dwie porcje.
Składniki:
  • 2 filety z łososia
  • 1/2 cytryny
  • 1/3 papryczki chilli 
  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji
  • 2 łyżki ostrego sosu Luisiana (niekoniecznie)
  • sól

Filety solimy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce pokropione połówką cytryny.
Pistacje siekamy na drobne kawałki a chili kroimy w cienkie plasterki.
Filety suszymy ręcznikiem papierowym, a następnie panierujemy w pistacjach i chilli (omijamy skórę) i polewamy ostrym sosem np. Luisiana. Następnie owijamy w folię i pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 180°C. 
Rada: żeby na pewno łosoś nie przywarł do folii, najlepiej lekko ją posmarować olejem lub oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz