czwartek, 10 listopada 2011

Pstrąg z masłem i ziołami prowansalskimi

Gdy coraz chłodniej na zewnątrz, chętniej wracam myślami do wakacji..
 Pewnych cudownych wakacji, kiedy to spływaliśmy kajakami po Wdzie, zatrzymaliśmy się przy pstrągarni. Świeżo złowione, wypatroszone przez nas, zawinięte w folię aluminiową z masłem i przyprawami w środku i upieczone na wielkim grillu nad ogniskiem... To był najlepszy pstrąg z grilla jaki kiedykolwiek jadłam!
Dlatego też dzisiaj na obiad był właśnie pstrąg!

Przepis dla 2 osób
Składniki:
2 pstrągi
4-6 łyżek masła
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
sok z pół cytryny
sól pieprz

Do masła wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy zioła prowansalskie i sól wg uznania i mieszamy. Za pomocą folii spożywczej rolujemy masło (tworzymy z niego podłużny walec, na tyle długi, aby można było go włożyć do dwóch pstrągów) i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.

Pstrągi myjemy, usuwamy łuski, kropimy cytryną, oprószamy solą i pieprzem.

Z masła usuwamy folię, kroimy na 2 równe części i wkładamy do pstrągów. Z folii aluminiowej robimy 2 łódeczki, wkładamy pstrągi brzuchami do góry i pieczemy 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Trzeba uważać, żeby masło nie rozlało się po całym piekarniku, dlatego zamiast łódeczek można również owinąć całe pstrągi, ale należy upewnić się, że pieką się brzuchami do góry.

Podawać bez głowy, ogona i ości w towarzystwie warzyw. Na zdjęciu z ugotowanym brokułem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz