Rozmroziłam dwa filety z łososia norweskiego. Najlepszym sposobem na rozmrożenie ryby to oczywiście wyjęcie z zamrażarki na kilka godzin, ale jeśli ktoś ma możliwość rozmrażania w mikrofalówce, to niech nie waha się z niej skorzystać. Sos pomidorowy z natką to jeden z moich ulubionych sosów. Nie tylko pyszny, ale łatwy i szybki w przygotowaniu.
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z łososia
- pół cytryny
- puszka pomidorów w puszcze (krojone)
- pęczek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 10 plasterków papryczki chili*
- sol pieprz
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wyciskamy ząbek czosnku, podsmażamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Po minucie dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Solimy i pieprzymy wg uznania, aczkolwiek przyprawy te nie są niezbędne. Po zagotowaniu gotowy do polania łososia.
*jeśli wolimy ostrzejszą wersję, to należy plasterki chili wrzucić na patelnię tuż po wrzuceniu czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz