wtorek, 22 listopada 2011

Łosoś w sosie pomidorowym z natką

A może ryba na kolację? Dietetycy jak mantrę powtarzają, aby kolacja była 'lekka'. Zatem niech będzie lekka i smaczna!
Rozmroziłam dwa filety z łososia norweskiego. Najlepszym sposobem na rozmrożenie ryby to oczywiście wyjęcie z zamrażarki na kilka godzin, ale jeśli ktoś ma możliwość rozmrażania w mikrofalówce, to niech nie waha się z niej skorzystać. Sos pomidorowy z natką to jeden z moich ulubionych sosów. Nie tylko pyszny, ale łatwy i szybki w przygotowaniu.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety z łososia
  • pół cytryny
  • puszka pomidorów w puszcze (krojone)
  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 10 plasterków papryczki chili*
  • sol pieprz
Filety z łososia prószymy solą i skrapiamy cytryną. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. 180 °C przez 20 minut.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wyciskamy ząbek czosnku, podsmażamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Po minucie dodajemy pomidory z puszki i mieszamy. Solimy i pieprzymy wg uznania, aczkolwiek przyprawy te nie są niezbędne. Po zagotowaniu gotowy do polania łososia.
*jeśli wolimy ostrzejszą wersję, to należy plasterki chili wrzucić na patelnię tuż po wrzuceniu czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz